Usmin Fysioterapiapalvelu Oy

TNS Niska- ja hartiakivuissa

Linkki verkkokauppaan

Mistä niska/hartiaseudun kivut johtuvat?

Niska/hartiaseudun kivut ovat yleinen vaiva, jonka takia monet ihmiset hakeutuvat fysioterapiaan. Ongelma on monesti alkanut pienestä. Esimerkiksi työpäivät näyttöpäätteen edessä ovat aiheuttavat lihasjännitystä niskassa, hartioissa ja yläselässä. Lihasjännityksen takia aineenvaihdunta ja verenkierto eivät enää toimi toivotulla tavalla, mikä aiheuttaa kipua. Kipu taas aiheuttaa lisää jännitystä, ja pahentuva kierre on valmis.

Miksi TNS on tehokas hoitomuoto niska/hartiaseudun kipuihin?

TNS –hoidolla palautetaan niskan ja hartioiden verenkierto ja aineenvaihdunta normaaleiksi, jolloin kivut katoavat ja kivun syyt poistuvat. Olipa niska- ja hartiaseudun kipu vastikään alkanutta tai jo pitkään vaivannutta, TNS toimii kipujen hartia- ja niskakipujen hoidossa. Erityisen hyödyllinen TSN on pahempien, pitkittyneidenkin kiputilojen hoidossa, jolloin venyttely ei enää riitä tai kosketusherkät niska ja hartiat ovat muuten vaikeasti hoidettavia. TNS- hoito ei satu, vaan se lievittää kipua hoidon alusta asti. Elektrofysioterapia, kuten TNS, on osa kokonaisvaltaista fysioterapiahoitoa.

Miten käytän TNS:ää niska/hartiaseudun kipujen hoidossa?

TNS on pienikokoinen laite, joka hoitaa kipua vaarattoman sähkövirran avulla. Kipualueelle asetetaan itsestään liimautuvat elektrodit, liitetään johto laitteeseen ja valitaan haluttu ohjelma.

Paras ohjelma niska- ja hartiaseudun kipujen hoitoon on moduloitu korkeataajuuksinen stimulaatio. Cefar Easy:ssa ohjelma on Kivunlievitys niska/hartia ja Cefar Primo Pro:ssa ohjelmia ovat "3. Moduloitu stimulaatio" sekä "7. Cefar Flow Tens".

Virran voimakkuutta nostetaan kunnes hoidettava aistii virran, jonka jälkeen virtaa nostetaan vielä 2 mA korkeammaksi hoidon ajaksi. Ohjelman hoito kestää 30 minuuttia, minkä aikana hoidettava voi halutessaan tehdä muita asioita, kuten lukea, käyttää tietokonetta, laittaa ruokaa jne.


Kipu lievittyy jo ensimmäisellä hoitokerralla, sillä laitteen sähkövirta aktivoi hoitoalueen verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Hoito toistetaan 1-3 kertaa päivässä kunnes kipu ja jännitys ovat kadonneet.

Kuinka syvälle lihakseen hoito vaikuttaa?

Hoitovaste yltää laadukkailla Cefarin 1500 ohmin laitteilla noin neljän senttimetrin syvyyteen elektrodin alle. Niska/hartiaseudulla hoito siis yltää tehokkaasti koko lihaksiin.